Psyllium

Jedná se o rozemleté osemení jitrocele indického (plantago ovata). Nejčastěji se vyskytuje v Indii, kde jej tradiční indická ajurvédská medicína jej využívá již více než 2000 let. 

Obsahuje velké množství rozpustné vlákniny. Má nízkou kalorickou hodnotu. Jeho užívání je vhodné při redukčních dietách.

Účinky

- snížení hladiny cholesterolu
- snížení tělesné hmotnosti
- změkčuje stolici a zvětšuje její objem – usnadňuje vyprazdňování, pomáhá při zácpě, hemoroidech, análních prasklinách, v těhotenství apod.
- vláknina obsažená v psylliu pomáhá pročistit střevní stěny od zbytků potravy
- pomáhá při průjmu
- zvyšuje množství tuku obsaženého ve stolici
- prevence proti rakovině tlustého střeva
- pomáhá při hyperglykémii
- snižuje plynatost
- pomáhá snižovat krevní tlak

Užívání

Psyllium v tekutině nabobtná a vytváří hustý gel. Psyllium v tekutině několikanásobně zvětší svůj objem (až 40x), proto je nutné pro správný účinek zvýšit příjem tekutin, minimálně na 2 l denně.
Psyllium by se nejlépe mělo užívat ráno nalačno alespoň 30 minut před jídlem. Tímto způsobem dochází k nejefektivnějšímu pročišťování. Psyllium se užívá minimálně 1 hodinu před nebo 2-4 hodiny po případném užitím léků nebo doplňků stravy.

Rozmícháme ½ - 2 čajové lžičky psyllia ve sklenici vody nebo jiné tekutiny (čaje, šťávy, džusu). Ihned vypijeme, nečekáme až psylium nabobtná. Poté je vhodné psyllium ještě zapít další sklenicí nápoje. Psyllium je neutrální chuti, můžeme jej přidávat také např. do jogurtu, polévek aj.

Psyllium 200gpsylium.jpg